2918 sayılı Kanunun Ek 2 Maddesine Göre Trafikten Men İşlemi:
Araçların tescil edildikleri amacın dışında başka bir amaçla kullanılması halinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun ek 2.maddesinde yer alan hükümlere göre para cezası verilmekte ve aynı zamanda trafikten men edilmesine yönelik işlemler tesis edilmektedir.
Genellikle trafiğin yoğun olduğu yerlerde yapılan trafik denetimleri neticesinde, eksik denetim veya yanlış anlaşılmalardan kaynaklı olarak birçok araç korsan taksi olarak nitelendirilmekte ve 2918 sayılı Kanunun Ek 2/3 maddesi uyarınca idari yaptırımlara maruz kalmaktadırlar.
2918 Sayılı Kanun’un Ek 2. maddesinde 21/02/2019 tarih ve 7166 Sayılı Kanun’un 5. maddesiyle yapılan değişiklik uyarınca; Araçlarını motorlu araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine 1.002 Türk lirası idari para cezası uygulanmakta ve araç on beş gün süre ile trafikten men edileceği düzenlenmiştir.
10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediyeden;
Çalışma izni bulunmadığı halde taşımacılık yapanlara 5.010 Türk lirası ; alınan izinde belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösterenlere 2.018 Türk lirası ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterenlere ise 1.002 Türk lirası idari para cezası verilecektir. Fiilin işlendiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde tekerrürü hâlinde ise bu fıkrada yer alan idari para cezaları iki kat olarak uygulanmaktadır.
İşleteni veya sahibi, sürücüsünün kendisi olup olmadığına bakılmaksızın aracın bu maddenin üçüncü fıkrasına aykırı olarak kullanılmaması hususunda gerekli tedbirleri almak ve denetimini yapmakla yükümlü tutulmuştur. Aksi takdirde, çalışma izni/ruhsatı olmadan taşımacılık yapılması halinde araç 60 gün süreyle trafikten men edilecektir. Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Trafikten Men İşlemine Nasıl İtiraz Edilmesi Gerekmektedir ?
Yukarıda yer verdiğimiz açıklamalardan anlaşıldığı üzere, yapılan denetimler neticesinde çalışma izni bulunmadığı halde yolcu taşımacılığı yapıldığının tespit edilmesi halinde ( korsan taksi şeklinde tabir edilen ) mevzuatta öngörülen miktarda para cezası ile birlikte aracın 60 gün süreyle trafikten men edilmesine yönelik idari yaptırım kararı uygulanmaktadır.
2918 sayılı Kanunun Ek 2/3 maddesi uyarınca araç bağlanması işlemine karşı 60 gün içerisinde İdare Mahkemesi’nde dava açılması gerekmektedir. Burada şu hususu unutmamak gerekir ; dava açılması aracın trafikten men edilmesine dair işlemin uygulanmasına etki etmeyecektir. Bu nedenden dolayı, aracın bağlanması işleminin iptali talebi ile birlikte yürütmenin durdurulması talebinin de bulunması gerekir.
2918 Sayılı Kanunun Ek 2/3 maddesine göre açılacak iptal davasında aracın trafikten men işleminin yürütmesinin durdurulmasının talep edilmesi önem arz etmektedir. Zira; aksi durumda aracınız 60 gün süreyle bağlı kalacaktır.
Aracın trafikten men edilmesi üzerine açılacak bir dava dilekçesinin hazırlanmasında, her olaya özgü koşulların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Örneğin; “taşımacılık izninin bulunmaması” nedeniyle uygulanan idari yaptırıma karşı hazırlanacak bir dilekçenin içeriği ile “izin süresinin bitmiş olması“ halinde uygulanacak idari yaptırım için hazırlanması gereken dilekçe içerikleri ve ileri sürülecek iddiaların farklı nitelikte olması gerekir.
Av. Selvi Çelikkol - Av. Gamze Çelikkol