Ecrimisil nedir ?
Hazine arazilerinin izinsiz kullanımı ve işgali nedeniyle geçmişe yönelik olarak ecrimisil bedeli takdir edilerek sözkonusu işgaller için ecrimisil ihbarnameleri düzenlenmektedir. Hazine arazilerini işgal eden fuzuli şagiller hakkında belirlenen ecrimisil bedellerine ilişkin olarak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve ilgili Yönetmelik içerisinde düzenlemeler yapılmıştır.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 75. maddesinde, Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmaz malların, gerçek ve tüzel kişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden, bu Kanunun 9. maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, idareden taşınmaz ve değerlendirme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca takdir edilecek ecrimisilin isteneceği, ecrimisilin talep edilebilmesi için Hazinenin işgalden dolayı bir zarara uğramış olmasının gerekmediği ve fuzuli şagilin kusurunun aranmayacağı kurala bağlanmıştır.
Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No:336)’nin “Tanımlar” başlıklı 4.maddesinin 1-c bendinde yapılan tanımlamaya göre ise ecrimisil; “hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminat” anlamına gelmektedir.
Ecrimisil Kimden İstenir?
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. Maddesinde, ecrimisilin kimlerden isteneceği hükme bağlanmıştır. Söz konusu maddede; Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmaz malların, gerçek ve tüzelkişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden istenir.
Ecrimisil Bedeli Nasıl Hesaplanmaktadır?
Ecrimisil ihbarnamesi düzenlenmeden önce yetkili idaresi tarafından işgale konu olan taşınmaz mahallinde bir tespit yapılarak taşınmaz tespit tutanağı düzenlenmesi icap etmektedir. Bu hususa ilişkin olarak Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 84/2 maddesinde şu hükümlere yer verilmiştir; “ Taşınmazın mahallinde düzenlenecek Taşınmaz Tespit Tutanağında; işgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer verilir. ” Ecrimisil ihbarnamesi düzenlenmeden önce taşınmazda tespit yapılarak tutanak düzenlenmesi zorunlu olup bu tutanağa dayanılarak tanzim edilen ecrimisil ihbarnamesinin yasal olarak “geçerli” sayılabilmesi için, yukarıda yer verilen unsurların eksiksiz şekilde ilgili tutanakta belirtilmesi gerekir. Aksi takdirde, eksik düzenlenen tutanağa göre ecrimisil bedeli takdir olunacağından ilgili ihbarnamenin iptali talep edilebilecektir.
Hazineye ait bir taşınmazın işgal edildiğinin tespit edilmesinden sonra aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulmak suretiyle edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar göz önünde bulundurularak ecrimisil bedeli takdir edilir. Bu hususlar göz ardı edilerek tanzim edilen ecrimisil ihbarnamelerinin hukuken geçerli kabul edilemeyeceği yerleşik içtihatlarla sabittir.
Ecrisimil İhbarnamesi Nedir?
Hazineye ait bir taşınmazın işgal edilmesi nedeniyle takdir olunan ecrimisil bedelinin istenmesi için fuzuli şagil adına ecrisimil ihbarnamesi düzenlenmekte olup belirlenen ecrimisil tutarı sözkonusu ihbarnamede ayrıntılı olarak yer almaktadır. Ecrimisil bedelleri, takdir tarihinden itibaren onbeş gün içinde ecrimisil ihbarnamesi düzenlenerek fuzuli şagile elden veya iadeli taahhütlü mektupla tebliğ edilir. Ecrimisil ihbarnamesine karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili İdareye dilekçeyle müracaat edilerek düzeltme talebinde bulunulabilir. Sözkonusu düzeltme talepleri, talep tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde bu amaçla oluşturulacak komisyonlarca karara bağlanır ve sonucu karar tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde düzenlenecek Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesi ile ilgilisine tebliğ edilir. Eğer, ödeme yapılacaksa ecrimisil ihbarnamesinin muhatabına tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ecrimisil bedelinin peşin ödenmesi durumunda tebliğ edilen ecrimisil bedeli üzerinden %15 iskonto yapılır.
Ecrimisil İhbarnamesinin İptali İstemiyle Dava Açılması
Fuzuli şagil hakkında düzenlenen ecrimisil ihbarnamelerine karşı dava açılması sözkonusu ihbarnamelerin yürürlüğünü kendiliğinden durdurmayacaktır. Ecrimisil bedelinin tahsili işlemleri kendiliğinden devam edeceğinden açılacak bir davada yürütmenin durdurulması talebinde bulunulması gerekmektedir. Aksi takdirde, ilgili idaresi tarafından tahsilat işlemleri devam edeceğinden ilgili amme idaresince ödeme emri düzenlenebilecektir. Takdir edilen ecrimisil bedelinin hatalı veya fahiş olarak belirlendiği iddiaları ile ecrimisil ihbarnamesinin tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde taşınmazın bulunduğu yer İdare Mahkemesinde dava açılabilmektedir.
Av. Gamze Çelikkol - Av. selvi Çelikkol