İNTERNET BANKACILIĞINDA BANKANIN SORUMLULUĞUNA İLİŞKİN ARABULUCULUK SÜRECİ
Örnek Olay:
(X) kişisinin İnternet bankacılığı şifresi kırılarak hesabından 500.000,00TL tutarındaki parası, aynı bankanın 3. kişi adına açılan hesabına aktarılmış ve aynı gün açılan bu hesaptan paranın tamamı çekilmiştir. (x) kişisi, bu olayda kendisinin hiçbir kusurunun bulunmadığını, şifre ve parolanın kendisinin herhangi bir kusuru olmadan bankanın güvenlik şifresi kırılarak ve geçici şifrenin ise başka bir telefon hattına gelmesinin sağlanarak gerçekleştirildiğini belirterek 500.000,00 TL’lik kaybının faiziyle birlikte banka tarafından karşılanmasını/tazmin edilmesini istemektedir.
İşletilecek Süreç:
Tüketici Mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurarak arabuluculuk sürecinin işletilmesi gerekmektedir. Arabuluculuk süreci işletilmeksizin açılan davada Tüketici Mahkemesi davayı usulden reddedecektir. Mahkemenin gerekçesi ise dava şartı arabuluculuk sürecinin yerine getirilmemiş olması olacaktır. Öte yandan değeri bugün için 66.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemesi’nde dava açılması mümkün olmayıp, Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılması gerekmektedir. Önemle belirtelim ki, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bu parasal sınır 104.000 TL olarak uygulanmaya başlanacaktır.
Tüketici Hakem Heyetine başvuru öncesi arabulucuya başvurmaya ve bu süreci işletmeye gerek bulunmamaktadır. Belirtmeliyiz ki, Tüketici Hakem Heyetleri yalnızca maddi zararın tazminine ilişkin uyuşmazlıkları karara bağlamakla görevlidir. Tüketici Hakem Heyetleri’ne manevi zararın tazmini istemiyle başvuru yapılması mümkün değildir.
Somut olayda (X) kişisi, 500.000 TL’lik zararının giderilmesi için hukuki süreç başlatmak istiyorsa öncelikle arabulucuya başvurmalıdır. (x) kişisi kendi ikametinin bulunduğu yerdeki arabulucuya başvurabileceği gibi bankanın veya işlemin gerçekleştiği banka şubesinin bulunduğu yerdeki arabulucuya da başvurabilecektir.
Zaman zaman banka yahut internet bankacılığı yahut kredi kartı dolandırıcılığı olayında bir mağdur bulunmasına rağmen birden çok bankanın süreçte yer aldığını görmekteyiz. Özellikle ele geçirilen yahut erişilen hesaptaki paraların başkaca bankalara aktarılması söz konusu olabilmektedir. Hatta bu durum çoklukla mağdurun hesapları arasındaki transferlerde önümüze çıkmaktadır. Zira dolandırıcılar hangi bankanın hangi açığı olduğunu genellikle tespit etmiş olmakta ve para çıkışını kolaylaştırmak için öncelikle mağdurun hesapları arasında transferler gerçekleştirebilmektedirler. Bu durumda karşımızda birden çok banka bulunmaktadır. Bu durumda arabuluculuk süreci, mağdurun ikametinin bulunduğu yerde başlatılabileceği gibi bu bankaların veya bankaların şubelerinin herhangi birinin bulunduğu yerde de başlatılabilecektir. Bu husus unutulmamalıdır.
Arabuluculuk süreci başlatıldığında dosyanız bir arabulucuya tevdi edilmektedir. Arabulucunun fonksiyonu burada öncelikle tarafları uyuşmazlığın çözümü için görüşmeye, bir araya gelmeye ve nihayetinde uzlaşmaya davet etmektir. Arabuluculuk görüşmelerine mağdur bizatihi katılabileceği gibi mağdurla birlikte vekili avukatın yahut sadece avukatın katılması da mümkündür. Görüşme sonrası arabulucu tarafından anlaşma ya da anlaşmazlık tutanağı tutulmaktadır.
Anlaşılamaması halinde tutulan “anlaşmazlık tutanağı” dava açılırken dava dilekçesine eklenmelidir. Bu tutanağın ıslak imzalı aslının yahut elektronik imzalı suretinin dosyaya sunulması zorunludur.
Sonuç:
Tüm bu süreçlerin, başından itibaren hak kaybına uğramama adına bir avukat vasıtasıyla takip edilmesini önermekteyiz. Zira; ofisimize gelen bir dosyada mağdur tarafından işletilmeye çalışılan süreçte usuli hatalar yapıldığını ve bu hatalardan bazılarının hakka erişim noktasında geri dönüşü olmayan hatalar olduğunu görmekteyiz.
Av. Gamze ÇELİKKOL - Av. Selvi ÇELİKKOL